Κρίσεις Πανικού

Οι κρίσεις πανικού απασχολούν όλο και περισσότερους ανθρώπους τα τελευταία χρόνια, σε όλο και μικρότερη ηλικία, παίρνοντας κατά μια έννοια διαστάσεις «επιδημίας» στις μέρες μας.

 


Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν βιώσει κρίσεις πανικού περιγράφουν την έντονη ξαφνική και φαινομενικά αναίτια εμφάνιση συμπτωμάτων όπως:

- μούδιασμα των άκρων ή του κεφαλιού
- δύσπνοια
- έντονοι παλμοί
- ταχυκαρδία
- αρρυθμίες
- αίσθημα κρύου ιδρώτα
- πόνος στο στήθος ή στην πλάτη
- αίσθημα λιποθυμίας

 

Η κρίση πανικού καθαυτή, η ξαφνική δηλαδή εμφάνιση έντονων επιθέσεων τρόμου, διαρκεί από ελάχιστα δευτερόλεπτα έως πολύ λίγα λεπτά. Όμως κατά τη διάρκεια της κρίσης το άτομο που τη βιώνει αισθάνεται ότι:

- παθαίνει έμφραγμα ή έχει πάθει
- χάνει τον έλεγχο ή πρόκειται να χάσει τον έλεγχο
- τρελαίνεται ή πρόκειται να τρελαθεί
- πρόκειται να λιποθυμήσει
- πεθαίνει ή ότι πρόκειται να πεθάνει


Για την κρίση πανικού, χρειάζεται να θυμόμαστε τα εξής:

1. Σημαντικό πρόβλημα στο άτομο που βιώνει κρίση πανικού δημιουργεί ο έντονος φόβος ότι μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να του επανεμφανιστεί. Αφού λοιπόν περάσει η πρώτη κρίση πανικού και το άτομο κατανοήσει ότι επιβίωσε, κυριαρχεί μέσα του ο φόβος της επανάληψης αυτής της τραυματικής εμπειρίας. Πολλές φορές, για το λόγο αυτό το άτομο οδηγείται στο να αποφεύγει πολυσύχναστα μέρη, μέσα μαζικής μεταφοράς και γενικότερα καταστάσεις και συνθήκες τις οποίες αισθάνεται ότι δεν ελέγχει ο ίδιος απόλυτα.
2. Οι φόβοι που προκαλεί η κρίση πανικού, δημιουργούν πολύ συχνά προβλήματα στον ύπνο (αυπνία, διακοπτόμενος ύπνος, κακή ποιότητα ύπνου ). Το γεγονός αυτό οδηγεί πολλούς ανθρώπους στην αναζήτηση φαρμακευτικής αγωγής, χωρίς μακροχρόνιο αποτέλεσμα.
3. Ακριβώς επειδή το φαινόμενο έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, αντιμετωπίζεται από τους ειδικούς με φαρμακευτική αγωγή η οποία ενδεχομένως ανακουφίζει τα σωματικά συμπτώματα, αλλά δεν βοηθά το άτομο μακροπρόθεσμα.
4. Πολλοί άνθρωποι με κρίσεις πανικού καταλήγουν να κάνουν αλλεπάλληλες ιατρικές διαγνωστικές εξετάσεις αν και έχει αποκλειστεί η καρδιακή πάθηση. Χρειάζεται να μην επιμένουν στην αναζήτηση σωματικών προβλημάτων, στις περιπτώσεις που δεν πρόκειται για σωματικό πρόβλημα υγείας.

 


Δεν έχει εντοπιστεί ο λόγος για τον οποίο κάποιος μπορεί να εμφανίσει κρίση πανικού, αν και συνδέεται με το άγχος και την ενοχή. Η κρίση πανικού, παρά τα αρνητικά της συμπτώματα, μπορεί να ερμηνευτεί και ως δώρο για τον άνθρωπο που τη βιώνει, με την έννοια ότι δεν μπορεί πια να αφήσει χωρίς να λύσει επί της ουσίας διάφορα ζητήματα της ζωής του και των συναισθημάτων του.

 


Η καθημερινότητα, οι υποχρεώσεις, ο δρόμος που κάποιος έχει επιλέξει να ακολουθήσει στη ζωή του ίσως δεν άφηναν περιθώρια για συνειδητές αποφάσεις και εσωτερική αναζήτηση. Με την κρίση πανικού, το άτομο μπορεί να ψάξει, μέσω της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας, να αναγνωρίσει, να αποδεχθεί τον εαυτό του, τις βαθιές του επιθυμίες και τα εσωτερικά του κίνητρα.

 

Οι κρίσεις πανικού συνδέονται περισσότερο με βασικά ζητήματα της ζωής (π.χ. επιλογή σταδιοδρομίας, γάμος, τόπος διαμονής κ.α.) και υπαρξιακά ζητήματα (π.χ. νόημα ζωής, θάνατος) παρά με διαδικασίες της καθημερινότητας. Για το λόγο αυτό, η εμπειρία αυτή βιώνεται τόσο έντονα και το άτομο δεν μπορεί να την αγνοήσει.


Δική μας προτροπή είναι το άτομο που βιώνει κρίση πανικού να κατανοήσει ότι:

- δεν τρελαίνεται κάποιος από αυτήν
- δεν πεθαίνει από αυτήν
- πρόκειται για μια ένδειξη ότι κάτι βασικό που το απασχολεί, δεν το έχει χειριστεί αποτελεσματικά
- προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κατεπείγον αίσθημα του πανικού, χρειάζεται ίσως βοήθεια φαρμακευτική, η οποία όμως μπορεί να είναι φυτική (ανθοϊαμα)
- η μακροχρόνια θεραπεία με φαρμακευτικά σκευάσματα τείνει να κάνει το άτομο εξαρτημένο από αυτά
- πρέπει να μιλήσει ανοιχτά για αυτό που βιώνει σε ανθρώπους που εμπιστεύεται
- χρειάζεται να γράψει μια λίστα «πρώτων βοηθειών», για το τι πρέπει να κάνει όταν παθαίνει κρίση πανικού. Η λίστα αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει απλές πληροφορίες.

 

Για παράδειγμα:

- να θυμάμαι ότι αυτό μου έχει ξανασυμβεί και σύντομα θα περάσει
- να πάρω τηλέφωνο τον τάδε, τηλέφωνο 699...
- να πάρω το ανθοϊαμα για άμεση ανακούφιση
- να συγκεντρωθώ σε μια νοερή εικόνα που μου φέρνει θετικά συναισθήματα
- να πάρω δέκα βαθιές ανάσες
- να πιώ νερό
- να μην καπνίσω και να μην πιώ καφέ για την επόμενη ώρα

 

Είναι αλήθεια ότι κάποιοι άνθρωποι παθαίνουν κρίσεις πανικού και κάποιοι άλλοι όχι, ωστόσο, η αιτία δεν είναι για όλους η ίδια. Αυτός που βιώνει κρίση πανικού, δεν έχει νόημα να αναρωτιέται "γιατί σε μένα;", αλλά να αποφασίσει ότι δεν επιλέγει να ζει πια έτσι και να αναζητήσει υποστήριξη με σκοπό την αντιμετώπιση των βαθύτερων ζητημάτων και όχι των συμπτωμάτων.

 

 

services

Υπηρεσίες Ψ.Υ.

store

AnimaCare store

subscribe

Επικοινωνία

donate

Κάνε μια δωρεά