Διπολική Διαταραχή

Παλαιότερα, η διπολική διαταραχή ονομαζόταν μανιοκατάθλιψη, ένας όρος που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται και σήμερα για να περιγράψει την εναλλαγή της ψυχικής διάθεσης και της συμπεριφοράς ενός ανθρώπου μεταξύ δυο θεωρητικά αντίθετων πόλων, της μανίας και της κατάθλιψης.

 

Όταν λέμε ότι κάποιος υποφέρει από διπολική διαταραχή εννοούμε ότι βιώνει έντονες αλλαγές στη διάθεση του, από μεγάλη διέγερση, ευφορία, έντονη δραστηριότητα έως δυσφορία, απαισιοδοξία, θλίψη, ατονία με τρόπο περιοδικό.

Έχουν γίνει πολλές έρευνες προκειμένου να αποδειχθεί ότι η αιτία για την εμφάνιση της διπολικής διαταραχής είναι βιολογική, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Όπως και σε όλα τα προβλήματα Ψυχικής Υγείας, η αιτία δεν μπορεί να απομονωθεί στη βιολογική βάση του ανθρώπου.

Οι αλλαγές στη διάθεση είναι κάτι που όλοι μας βιώνουμε στην καθημερινότητα μας. Για να κάνουμε λόγο για διπολική διαταραχή χρειάζεται οι εναλλαγές αυτές να είναι πραγματικά έντονες και να βιώνονται από το άτομο επώδυνα και με τρόπο που να το καθιστούν μη λειτουργικό στη ζωή του.

Πέρα από αυτές τις γενικές πληροφορίες και άλλες που μπορεί να βρει κάποιος οπουδήποτε, κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και κατ' αυτόν τον τρόπο πρέπει να αντιμετωπίζεται κατά την θεραπευτική του διαδικασία. Για την αντιμετώπιση της διπολικής διαταραχής, έχει επικρατήσει να δίνεται φαρμακευτική αγωγή για την εξισορρόπηση της αλλαγής της διάθεσης (λίθιο).

Στην Ελλάδα υπάρχει η ελληνική διπολική οργάνωση , η οποία υποστηρίζει τη δημιουργία ομάδων αυτοβοήθειας.

Πολλοί ανησυχούν σχετικά με την κληρονομικότητα ή την γεννητική προδιάθεση της διπολικής διαταραχής, για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.

Εάν ανησυχείτε ότι εσείς ή κάποιος δικός σας άνθρωπος υποφέρει από διπολική διαταραχή, προσπαθήστε να δώσετε απάντηση στα παρακάτω ερωτήματα:

-Βάζει στόχους μη ρεαλιστικούς που στηρίζονται σε μεγαλοπρεπείς πεποιθήσεις;

-Εμφανίζει παρορμητικότητα και κακή κρίση ως προς τις επιλογές που κάνει στη ζωή του/της;

-Αλλάζει συνεχώς θέματα συζήτησης που δεν σχετίζονται μεταξύ τους με πολλή γρήγορη ομιλία;

-Εμφανίζει κατά καιρούς μεγάλες περιόδους θλίψης, αναξιότητας και απαισιοδοξίας;

-Και το πιο σημαντικό: εμφανίζει τα παραπάνω χαρακτηριστικά με τρόπο που να τον/την καθιστούν μη λειτουργικό/η στην καθημερινότητα του/της ή επιζήμιο για τον εαυτό του/της και τους άλλους;

services

Υπηρεσίες Ψ.Υ.

store

AnimaCare store

subscribe

Επικοινωνία

donate

Κάνε μια δωρεά