Στην Ψυχική Υγεία περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο τομέα της υγείας, η υποκειμενικότητα, ο τρόπος δηλαδή που ο καθένας βλέπει τα πράγματα από την δική του πλευρά, είναι καθοριστική.
Σε αυτήν την ενότητα επιθυμούμε να παρουσιάσουμε όλα τα μεγάλα ζητήματα της Ψυχικής Υγείας, προσπαθώντας να μην επιμένουμε σε επιστημονικές ορολογίες ή δυσνόητες εκφράσεις. Φιλοδοξία μας είναι οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος, ανεξαρτήτου εκπαιδευτικού επιπέδου, γνώσεων ή εμπειρίας σε σχέση με την Ψυχική Υγεία:
-να πληροφορηθεί για όλα τα βασικά θέματα και προβλήματα Ψυχικής Υγείας
-να κατανοήσει πέρα από τους επιστημονικούς όρους και τα στερεότυπα
-να αποκτήσει πληροφόρηση σφαιρική που δεν βασίζεται αποκλειστικά σε μια πηγή ή μια συγκεκριμένη επιστημονική σχέση
-να εξοικειωθεί και να αναγνωρίσει το ρόλο που παίζει η Ψυχική Υγεία στη ζωή του/της
-να είναι σε θέση τελικά να κρίνει ο ίδιος/η ίδια με μεγαλύτερο αίσθημα ασφάλειας και να επιλέξει την υποστήριξη/βοήθεια που χρειάζεται κάθε φορά
Η σημασία της Ψυχικής Υγείας έχει αναφορές στην Ιατρική ήδη από τα χρόνια του Ιπποκράτη. Ως ξεχωριστές επιστήμες, η ψυχολογία και η ψυχιατρική μας έχουν χαρίσει πληθώρα επιστημονικών δεδομένων και συμπερασμάτων έρευνας. Τα συστήματα Ψυχικής Υγείας, οι υπηρεσίες δηλαδή που παρέχονται επισήμως από τα κράτη, μπορούν να αποτιμηθούν ως προς την αποτελεσματικότητα τους, καθώς έχουν αρκετό χρόνο παρουσίας.
Το μόνο σίγουρο και ασφαλές συμπέρασμα που μπορούμε να έχουμε ως επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας ή ως ενδιαφερόμενοι είναι ότι κανένα σύστημα ή θεωρία δεν αποτελεί την μόνη και αδιαμφισβήτητη αλήθεια ή την πανάκεια απέναντι στα προβλήματα Ψυχικής Υγείας που μπορεί να αντιμετωπίσει ο καθένας μας.
Ως επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας οφείλουμε, προκειμένου να είμαστε αποτελεσματικοί, να γνωρίζουμε και να αμφισβητούμε διαρκώς τα δεδομένα που μας παρουσιάζονται ως επιστημονική γνώση, με σκοπό να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες στους ενδιαφερόμενους.
Ως ενδιαφερόμενοι οφείλουμε να ρωτάμε και να αναζητάμε απαντήσεις που να μας ικανοποιούν καθώς και να εκφράζουμε τις δικές μας αμφιβολίες, σκέψεις ή ανάγκες για οποιαδήποτε διάγνωση ή θεραπεία που μας προτείνεται.
Οι παραπάνω θέσεις αλλά και όσα διαβάζετε στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται κάτω από το πρίσμα της δικής μας κριτικής σκέψης και διάθεσης. Η ανάπτυξη των θεωρητικών ζητημάτων με τη μορφή ερωτήσεων δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τη γένεση του προβληματισμού στα θέματα Ψυχικής Υγείας, τα οποία δεν είναι ούτε δεδομένα ούτε οριστικά.
Καλό είναι να έχουμε υπόψη μας ότι τα επιστημονικά δεδομένα και η ορολογία της Ψυχικής Υγείας που έχουν περάσει μέσα από τα ΜΜΕ, μπορεί να έχουν δημιουργήσει μια σχετική κοινωνική αντίληψη, δεν αποτελούν όμως πέραν πάσης αμφιβολίας αλήθειες. Για παράδειγμα, η κατάθλιψη χρησιμοποιείται ευρύτατα για να προσδιορίσει μια κατάσταση η οποία αν την κοιτάξουμε από κοντά κάθε άλλο παρά συγκεκριμένη είναι. Η έννοια λοιπόν της διάγνωσης, της κληρονομικότητας ή μη των «ψυχικών ασθενειών» είναι μερικά μόνο από τα θέματα που παρουσιάζονται εδώ.